La càries dental es produeix quan la placa bacteriana que es forma a la superfície de les dents converteix els sucres lliures que contenen els aliments i les begudes en àcids que destrueixen la dent amb el temps.
⇒ Els bacteris cariogènics fermenten els sucres de la dieta transformant-los en àcids que disminueixen el pH de la cavitat oral. ⇒ Quan l’ambient és àcid i el pH és inferior a 5,5 es produeix una desmineralització de l’esmalt. ⇒ Si la desmineralització és continua, es poden formar solcs, esquerdes i imperfeccions microscòpiques. ⇒ Amb el pas del temps, si aquesta destrucció progressiva dels teixits durs de la dent persisteix, acaba formant-se una càries.
La càries és un dels problemes de salut més freqüents al món. Apareixen amb especial freqüència entre els nens, adolescents i adults joves. No obstant, totes les persones que tenen dents poden tenir càries, inclús els nadons.
La càries es pot evitar de moltes maneres, una d’elles és evitar la ingesta abundant i continua de sucres lliures, l’exposició insuficient al flúor i la deficient eliminació de la placa bacteriana amb el raspallat de les dents.
La càries és altament preventiva, només cal saber les causes que la provoquen i com actuar per evitar-la.
Per una correcte detecció de la càries és important fer visites periòdiques a l’especialista. Les visites permeten identificar i evitar, en la major probabilitat possible, les possibles causes que provoquen la càries.