El càncer oral es pot presentar a la llengua, revestiment de les galtes, llavis, paladar, sòl de la boca i genives. En molts casos, el càncer oral apareix als llavis i a la llengua. És conegut com a carcinoma de cèl·lules escamoses o escamocelulars i es reprodueix ràpidament. Aquest tipus de càncer és un dels més comuns a tot el món, situant-se entre els 10 primers amb més incidència a la població.

No és habitual en persones joves perquè triguen molts anys a formar-se, per la qual cosa solen diagnosticar a partir dels 50 anys.

Per això, la seva prevenció és molt important, evitant els factors de risc i adoptant hàbits saludables que ens ajudin a protegir-nos. Alguns dels factors de risc són el consum de tabac, alcohol, mals hàbits dietètics, infecció per virus del papil·loma humà, trauma crònic i exposició a la llum ultraviolada. De fet, el 80% dels tumors orals s’atribueixen al consum de tabac i/o alcohol.

D’altra banda, s’han d’adoptar una sèrie de mesures saludables que ajudaran a prevenir el càncer oral, entre elles la pràctica d’exercici regular, alimentació sana (sobretot fruites i verdures), tenir una òptima higiene oral i sexual, vacunar-se contra el virus del papil·loma humà i evitar una gran exposició a la llum ultraviolada.

Les persones que fumin i beguin alcohol han de tenir especial cura i realitzar-se un examen bucal de forma regular.

Share This